Kurakkanová mouka

Kategorie Není skladem
Dostupnost: Skladem
65 Kč
30 Kč (46 %)
35 Kč

http://serendib.cz/253-thickbox/kurakkanova-mouka-.jpg

Obrázky v galerii: 2

Více informací

 

Počet v kartonu - 10 ks

 Kurakkanová mouka (Kalužnice křivoklasá- botanicky Eleusine coracana)

Významná obilovina, patřící mezi prosa. Roste ve vyprahlých oblastech Afriky a Asie. Na Srí Lance známá jako Kurakkan. Zrno má vysoký obsah bílkovin, tuků, minerálních látek (vápník, železo) a vlákniny. Kurakkan se mele na jemný prášek a používá se do různých jídel samostatně, nebo ve směsi s moukou.

Bohatá na antioxidanty, přirozeně BEZ LEPKU. Je velmi VHODNÁ PRO CELIAKY, diabetiky, starší a nemocné osoby i malé děti, protože je pomalu trávená a pomalu uvolňuje energii.

Je snadno stravitelná a efektivně řídí hladinu krevního cukru.

 

Použití: na vaření a pečení, obilné kaše, pudinky, palačinky nebo lívance, koláčky, tortilly. Výrobky získávají jemnou oříškovou chuť.

 

 

KURAKKANOVÁ MOUKA – RECEPTY

 

KURAKKANOVÝ PUDINK

2 polévkové lžíce kurakkanové mouky

 2 polévkové lžíce cukru, nejlépe přírodního- třtinového nebo kithulového sirupu

 2 šálky mléka (velmi chutné je s kokosovým mlékem)

 rozdrcená tobolka kardamomu, může být kousek celé skořice                                                                               

ovoce dle chuti- jablko, banán

Kurakkanovou mouku pečlivě rozmícháme za studena s mlékem a cukrem, dáme na mírný plamen vařit, stále mícháme až do zhoustnutí( asi 2 minuty). Dle potřeby můžeme přidat trochu mléka nebo vody. Přidáme na kousky pokrájené ovoce, dokud je pudink ještě horký. Doporučujeme jíst teplé- pro lepší chuť i zažívání

 

COOKIES

1 šálek kurakkanové mouky

½ šálku přírodního třtinového cukru 

 ½ šálku změklého másla( můžeme použít kokosový olej) 

 ¼ kávové lžičky rozdrceného kardamomu

½ kávové lžičky prášku do pečiva můžeme přidat hrst nahrubo nasekaných mandlí nebo ořechů

Kurakkanovou mouku zlehka nasucho opražíme na pánvi- získá oříškovou chuť. Smísíme s ostatními ingrediencemi, tvoříme malé kuličky( velikosti vlašského ořechu), klademe na pomaštěný, nebo pečícím papírem pokrytý plech a pečeme v troubě na 150°C asi 20 minut. Kuličky dávejte dál od sebe, trošku se roztečou( pokud přidáte mandle nebo ořechy, zůstanou kulatější).

 

KURAKKANOVÉ SUŠENKY

½ šálku změklého másla                                                                                                                                                                        ½ šálku cukru (nejlépe přírodního)

¾ šálku kurakkanové mouky 

1 polévková lžíce kakaového prášku 

¼ šálku pšeničné celozrnné mouky 

 ¼ kávové lžičky kardamomu(nebo skořice či vanilky)

Utřeme změklé máslo s cukrem do krémové konzistence, po částech přidáváme sypké přísady, které jsme si nejprve promísili dohromady. Tvoříme kuličky, které klademe dál od sebe na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě(  150-160°C), asi 20 minut.

Poznámky: 

1. Můžete přidat větší množství kakaa a ubrat trochu kurakkanové mouky, pokud chcete získat čokoládovější chuť sušenek.

2. Pokud použijete menší množství mouky, budou sušenky nadýchanější.                                                                        

3. Bez obav můžete nahradit pšeničnou mouku jakoukoliv jinou, i rýžovou nebo škrobovou moučkou.

 

 

PIKANTNÍ SLANÉ PLACIČKY

200 g kurakkanové mouky   ½ kávové lžičky prášku do pečiva) 

50   g strouhaného čerstvého kokosu (nebo suchého strouhaného kokosu, který promícháme se ¼ šálku vody a dáme na 30 sekund do mikrovlnné trouby- kokos krásně nasákne tekutinu)

1 nadrobno pokrájená cibule 

 ½ šálku nasekaných koriandrových lístků( nebo curry lístků či petrželky)

200 ml podmáslí- ne tučného (můžeme použít také bílý jogurt rozmíchaný s vodou ve stejném poměru)

1 nadrobno nasekaná čili paprička  

sůl, pepř, příp. drcený kmín

olej na smažení

Nejprve smísíme všechny suché přísady, potom přidáme podmáslí, případně trochu vody, aby vzniklo těstíčko jako na hustější palačinky.Smažíme na pánvi na rozpáleném oleji po obou stranách do křupava.  Můžeme podávat samotné, nebo například  se zálivkou z jogurtu: osolíme, opepříme, přidáme trochu panenského oleje ( třeba olivového), nasekanou jarní cibulku, pár kapek citrónové šťávy, můžeme přidat nasekané ředkvičky, salátovou okurku, rajče..dle chuti

 

Sledujte https://www.facebook.com/SerendibCheb/  pro více novinek a akčních cen.

 

 

Zákaznící, kteří koupili toto zboží, nakoupili také:

facebook.com