Čaje

Z ČAJOVÉ ZAHRADY DO VAŠEHO ŠÁLKU...

Vezmeme čajovou konvici, připravíme si sáček oblíbeného čaje…., ale jak byl čaj v sáčku skutečně vyrobený ? Na některých baleních můžeme vidět smějící se ženy, které trhají čajové lístky z keřů, ale co se stane s těmito lístky po natrhání až do okamžiku, kdy vypadají přesně tak, jak je známe my- jako čaj ?
Všechny pravé čaje (na rozdíl od bylinných a ovocných odvarů), pocházejí v podstatě ze stejné rostliny Camelia sinensis. Spotřebitelé velmi dlouho věřili, že různé druhy čajů pocházejí z různých rostlin. Ve skutečnosti je příčinou tak velkých odlišností v chuti čaje – což je na něm to nejúžasnější- jen různý postup při zpracování lístků.
Čaj je sbírán ručně, navzdory mnohým pokusům vyvinout vhodné stroje. Každých 7-14 dnů jsou ze všech výhonků odtrhávány pupeny se dvěma koncovými lístky (two leaves and bud), a dovedná sběračka ( čaj sklízejí téměř výhradně ženy) může natrhat denně 25-30 kg.V teplejších oblastech se může sklízet téměř po celý rok, avšak ve vyšších nadmořských výškách nebo chladnějších oblastech je sklizeň omezována vegetačním cyklem. Zpracování probíhá co nejdříve po sběru a téměř vždy na plantáži.

Podkategorie

Celkem 48 položek

facebook.com